Kasko Sigortası Nedir?

Kasko sigortası mal sigortalarındandır. Motorlu kara taşıt araçlarının sigortalının iradesi dışında yanması, çarpma-çarpışma ve çalınması durumlarında, sigortalıya tazminat ödenmesini sağlamak için yapılır.

Kasko sigortası , sigortalıya ait araçtaki hasarı teminat altına alır. Kasko sigortasının amacı, sigorta ettirene ait motorlu aracın uğrayacağı zararları tazmin etmektir. Karşı tarafın aracına ve 3. şahıslara verilen hasarları kapsamaz. Ancak Kasko poliçesine koltuk ferdi ve ihtiyari mali mesuliyet teminatları ilave edilebilir. Bu teminatlar kasko poliçesi içerisinde mevcut ise o zaman trafik poliçesi teminatlarının eksik kaldığı durumlarda kaskodaki oranlar dahilinde karşı tarafın aracına veya 3. şahıslara verilecek hasarlar da kapsam dahiline alınmış olur.

Kasko Sigortası Kapsamı

Kasko isteğe bağlı bir sigorta türüdür. Aracın çarpma-çarpışması, yanması, çalınması gibi standart teminatlar dışında sigortalının talebi doğrultusunda ek teminatlar ile sigorta kapsamı genişletilebilir. Poliçede aksi belirtilmediği sürece kasko sadece Türkiye sınırları içinde geçerlidir.

Kasko Sigortasında Başlangıç ve Bildirim Süreleri

Kasko sigortası ödemenin yapıldığı tarihte başlar. Eğer poliçe tutarı taksitle ödenecekse peşinatın ödendiği gün sigorta başlar. Kasko sigortasının başlangıcı ve bitişi taraflar arasında aksi kararlaştırılmadıkça, Türkiye sınırları içinde, Türkiye saati ile 12.00’de başlar ve bitim günü aynı saatte sona erer. Kasko sigortasında, sigorta ettiren araca zarar verici olayın yaşandığı günden itibaren 5 iş günü içinde rizikonun gerçekleştiğini sigortacıya bildirmekle yükümlüdür.

Rizikonun gerçekleşmesi halinde, sigortacı hasar ile ilgili belgelerin kendisine verilmesinden itibaren en geç 15 gün içerisinde hasar ve tazminat miktarını sigortalıya bildirmek zorundadır.

Hasar Anında Yapmanız Gerekenler Nelerdir?

Öncelikle sadece maddi hasarlı kazalarda; kazaya karışan diğer araçların sürücü ya da sürücüleri ile anlaştığınız takdirde, kendi aranızda Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı doldurmalısınız. Kazaya karışan diğer sürücüler ile anlaşmadığınız takdirde veya aşağıdaki hallerde 155 veya kaza mahalli Jandarma bölgesiyse 156 numaralı telefondan trafik zabıtasına haber vermelisiniz!